Huisartsenpraktijk Kalsbeek
Op deze site vindt u informatie over o.a. openingstijden, het maken van een afspraak, hoe herhaalmedicatie aan te vragen, huisartsenzorg buiten kantooruren en nog veel meer.
Heeft u nog vragen over deze informatie, dan kunt u contact opnemen met de assistente.
Praktijkinformatie
Openingstijden
Openingstijden | van | tot | ’s Ochtends spreekuur door |
maandag | 08:00 | 17:00 | Dokter F. Kalsbeek en Dokter M. Folkeringa |
dinsdag | 08:00 | 17:00 | Dokter H. de Boer en Dokter M. Dijkstra |
woensdag | 08:00 | 17:00 | Dokter M. Folkeringa |
donderdag | 08:00 | 17.00 | Dokter F. Kalsbeek, na 12.00 uur alleen voor spoedgevallen |
vrijdag | 08:00 | 17:00 | Dokter F. Kalsbeek en Dokter H. de Boer |
Voor het maken van afspraken en vragen aan de assistente kunt u ’s ochtends tussen 8.00 uur en 10.00 uur bellen.
Het opvragen van uitslagen en overleggen met de assistente kan dagelijks telefonisch tussen 11.00 en 12.00 uur.
De lunchpauze is van 12.30 uur tot 13.00 uur.
Het telefonisch spreekuur is op afspraak. Voor telefonisch contact met de huisarts kunt u ook via de assistente een terugbel afspraak maken, deze kunt u ’s ochtends tussen 8.00 uur en 10.00 uur of tussen 11.00 en 12.00 uur aanvragen. De huisarts belt u dan terug.
’s Middags is de assistente niet altijd bereikbaar in verband andere medische werkzaamheden en het assistente spreekuur.
Op donderdagmiddag zijn wij alleen open voor spoedgevallen.
Avond-,nacht- en weekenddienst
Heb je met spoed een huisarts nodig in de avond, de nacht, het weekend of op een feestdag? En kan het écht niet wachten totdat je eigen huisarts weer bereikbaar is?
Kijk dan op: www.dokterswacht.nl
Spoed buiten openingstijden Dokterswacht Friesland
Heb je een medische spoedvraag die niet kan wachten tot de volgende werkdag?
- Beantwoord de vragen op www.dokterswacht.nl
- Krijg binnen 1 minuut deskundig advies
- Zo nodig word je direct teruggebeld.
Op deze website vind je informatie over wat je zelf kunt doen aan je klachten en in welke situatie je contact opneemt met Dokterswacht.
Voor zeer dringende gevallen belt u met de Dokterswacht op telefoonnummer 085 082 082 0
Weet u niet zeker of u moet bellen? Kijk dan eerst op www.thuisarts.nl Op deze website staat betrouwbare informatie over gezondheid, klachten en ziekten.
Assistentes en praktijkondersteuner
De praktijkassistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. Ze maakt afspraken voor het spreekuur en de huisbezoeken (visites). Zij weet het antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten.
De assistente is ’s ochtends bereikbaar tussen 8.00 en 10.00 uur en tussen 11.00 en 12.00 uur. In verband met medische werkzaamheden is de assistente ’s middags niet altijd bereikbaar.
U kunt bij de assistente verder terecht voor:
- Herhaalrecepten
- Bloeddrukcontrole
- Wratten aanstippen
- Wonden verbinden
- Oren uitspuiten
- Hechtingen verwijderen
- Zwangerschapstest
- Urine onderzoek
- Hb controle
- Uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek)
- Vaccinaties
- Informatiefolders
Maak hiervoor telefonisch een afspraak, op werkdagen tussen 08.00 en 10.00 uur.
Praktijkverpleegkundigen
De praktijkverpleegkundigen, Roelinka Lautenbach en Ali Jullens zijn speciaal opgeleid om naast de praktijkassistentes en de arts specifieke taken op te pakken. Hierdoor is het mogelijk geworden om patiëntgroepen extra aandacht te geven, wat leidt tot kwaliteitsverbetering. Er is altijd rapportage en overleg met de huisarts. De taken van de praktijkondersteuner zijn met name het begeleiden van diabetes- en astma/COPD patiënten. Daarnaast is zij werkzaam in het kader van ons ouderenproject.
Bij vermoeden op of aanwezigheid van psychische problematiek kan de huisarts u doorverwijzen naar de Praktijkondersteuner in de Huisartsenzorg voor de Geestelijke GezondheidsZorg (POH- GGZ). Dit kunnen bijvoorbeeld problemen zijn op het gebied van aandacht, opvoedingsvragen, angst en paniek, eenzaamheid, verlies/rouw, hyperactiviteit, down/somberheid of depressie, slapeloosheid, spanning/stress, burnout en zingeving.
De praktijkondersteuner-GGZ Jitse Werkman is speciaal geschoold in het onderkennen en begeleiden van deze psychische problemen en klachten. Hij is goed op de hoogte van de behandel-mogelijkheden en kan u snel en binnen uw eigen huisartsenpraktijk de juiste hulp bieden. Jitse Werkman is aanwezig op de donderdag.
De praktijkondersteuner GGZ-jeugd Sieneke Yntema richt zich op psychische problemen bij kinderen en jongeren tot 18 jaar. Hij is in staat om in een paar gesprekken met ouders en kind in kaart te brengen wat het probleem is, en wat er voor nodig is om het kind weer goed te laten functioneren. Hij geeft een behandeladvies en heeft zo nodig contact met wijkteam, school en behandelaren binnen de GGZ. Sieneke is aanwezig op maandagmiddag.
Bloed prikken
Bloedafname wordt in Friesland gedaan door Certe en kan in de poliklinieken van de ziekenhuizen plaats vinden. Voor bloedafname thuis of in een prikcentrum werkt Certe samen met de Trombosedienst. U moet hiervoor een afspraak maken op www.certe.nl of bellen 088 – 23 70 120
De dichtsbijzijnde priklocatie’s zijn:
Stiens, Cultureelcentrum De Skalm
Leeuwarden, MCL Henri Dunantweg
Leeuwarden, Bonnehûs de Drie Dukatons 2
Spoedgevallen
Voor spoedgevallen belt u op werkdagen: 058- 257 33 71
Bij een levensbedreigende situatie: 112
Voor ’s avonds, ’s nachts en in het weekend, kijk dan op: www.dokterswacht.nl
Afspraak maken
Spreekuur op afspraak
Het spreekuur wordt gehouden op iedere werkdag. Voor het spreekuur moet u altijd vooraf een afspraak maken, op werkdagen tussen 08.00-10.00 uur.
Om een zo goed mogelijke inschatting te maken van het spoedeisende karakter van uw klacht, zal de assistente u enige vragen stellen. De assistente is verplicht vertrouwelijk met uw informatie om te gaan.
Indien u meerdere klachten of vragen heeft, kunt u de assistente om een dubbele afspraak vragen.
Telefonisch (terugbel) spreekuur
Voor telefonisch contact met de huisarts kunt u via de assistente een terugbel afspraak maken, deze kunt u ’s ochtends tussen 8.00 en 10.00 uur of tussen 11.00 en 12.00 uur aanvragen. De huisarts belt u dan tussen 13.00 en 14.00 uur op de afgesproken dag.
Voor het opvragen van uitslagen kunt u met de assistente bellen. Dit kan tussen 11.00 uur en 12.00 uur.
Meestal heeft de dokter de uitslag al doorgesproken met de assistente en kan zij u de uitslag uitleggen. Soms moet er nog overlegd worden. Dan zal de assistente of de huisarts u later terug bellen.
Voor het opvragen van een uitslag kunt u de volgende verwerkingstermijn aanhouden:
– Bloeduitslag 4 werkdagen
– Röntgenfoto 5 werkdagen
– Bericht specialist 5 werkdagen
Telefoonnummer: 058-257 12 54
Wratten spreekuur
Wratten
Het wratten inloopspreekuur is komen te vervallen.
Als u last heeft van wratten kunt u deze door de assistente aan laten stippen met vloeibare stikstof. Dit kan tijdens het assistentespreekuur. U kunt bellen voor een afspraak tussen 8.00 en 10.00 uur.
Wat zijn het?
Gewone wratten zijn harde, eeltige plekken en tumortjes veroorzaakt door een virus uit de familie van de humane papilloma virussen (HPV’s).
Ze komen zeer algemeen voor en zijn volledig goedaardig.
Wie krijgt wratten?
Vrijwel iedereen maakt in de kindertijd wel een periode door met wratten aan handen of voeten. Het virus verspreidt zich door huid-huid contact, vooral wanneer een wrat opengekrabt is: het virus kan dan makkelijker naar buiten. Op deze manier worden anderen met het virus besmet, of worden bij de ‘patiënt’ zelf andere huiddelen geïnfecteerd.
Volwassenen die als kind wratten hebben gehad zullen bij nieuwe infectie met het virus geen wratten meer ontwikkelen omdat ze immuniteit tegen het virus hebben opgebouwd. Mensen die langdurig medicijnen krijgen die de weerstand verlagen (bv. patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan) kunnen wel opnieuw wratten ontwikkelen.
Hoe lang blijven wratten bestaan?
Bij 80% van de mensen zijn de wratten binnen 1 jaar geheel verdwenen. Bij 20% van de mensen duurt het echter langer, soms vele jaren, voordat alle wratten verdwenen zijn.
Hoe wordt het behandeld?
Géén behandeling.
Dit is meestal een goede optie. Wratten verdwijnen uiteindelijk allemaal vanzelf en soms is de behandeling pijnlijker en invaliderender dan de wratten zelf. Indien er echter klachten ontstaan van pijn bij lopen (voetwratten) of zeer veel wratten op de vingers waardoor mensen zich ernstig gaan schamen of die goed werken met de handen belemmeren is behandeling wel aangewezen. Er zijn verschillende opties:
Lokaal aanbrengen van druppels of zalf.
Er zijn vele lokale middelen in gebruik: de meest toegepaste zijn:
- salicylzuur in vaseline. Salicylzuur weekt de wrat op (wel de omgevende huid beschermen met vaseline!). Na opweken het zacht geworden eelt wegsnijden met een mesje.
- applicatievloeistof met salicylzuur.
Vloeibare stikstof
De assistente kan om de week de wrat bevriezen met vloeibare stikstof. Bij het ontdooien van de cellen gaan deze dood.
Opgemerkt moet worden dat ook na behandeling de kans dat wratten terugkomen groot is. Geschat wordt dat na elke in principe goed uitgevoerde behandeling de kans dat de wrat terugkomt ongeveer 50% is. Daarnaast is het vaak een pijnlijke behandeling en vooral voor kinderen erg belastend.
Bron: www.huidinfo.nl informatie van de dermatoloog
Huisbezoek
Aanvragen tussen 08.00-10.00 uur.
Wanneer het niet mogelijk is om zelf naar de praktijk te komen, kan de huisarts u thuis bezoeken. Bijvoorbeeld omdat u te ziek, gehandicapt of slecht ter been bent.
De assistente beoordeelt, eventueel samen met de huisarts, of een huisbezoek wordt afgelegd.
In de praktijk zijn de mogelijkheden voor onderzoek en behandeling beter.
In- en uitschrijven van patiënten in de praktijk
Inschrijving in onze praktijk
Bent u nieuw in Stiens of omgeving (Britsum, Cornjum, Jelsum, Hijum, Finkum, Oude Leye) komen wonen, dan kunt u zich laten inschrijven bij de praktijk.
Ook kunt u zich digitaal via deze website inschrijven via het inschrijfformulier onderaan de startpagina. Als u zich niet digitaal in kunt schrijven dan kunt u de assistente bellen voor een inschrijfformulier. Het is de bedoeling, dat u het inschrijfformulieren invult, ondertekent en bij ons brengt.
Daarna geeft u aan uw vorige huisarts door, dat u bij ons in de praktijk komt. Zodat deze praktijk u uit kan schrijven en uw dossier digitaal, naar ons, op kan sturen. Dit is erg belangrijk omdat wij anders geen inzicht hebben in medische gegeven en u niet de juiste zorg kunnen bieden.
Als wij uw dossier van de vorige huisarts hebben ontvangen is de inschrijving compleet. Dit proces kan enige dagen tot weken in beslag nemen. Er kan dan een kennismakingsafspraak gemaakt. Hier kunt u ’s ochtends tussen 8 en 10 uur voor bellen.
Uitschrijven uit de huisartsenpraktijk
Indien u naar een andere huisarts bent overgestapt dan sturen wij uw medisch dossier en dat van uw minderjarige kinderen op via een beveiligde internetverbinding (Zorgmail). Wij hebben hier wel uw toestemming voor nodig. U kunt een mail sturen naar kalsbeek.assistente@ezorg.nl met de reden van de uitschrijving, uw gegevens en de gegevens van uw nieuwe huisarts.
Doorgeven van overige wijzigingen, zoals verhuizing of wijziging telefoonnummer
Gaat u verhuizen binnen de wijk? Geef uw nieuwe adres dan aan ons door, zodat wij uw adresgegevens kunnen aanpassen. Wij stellen het op prijs als u ook andere wijzigingen die voor ons van belang zijn, bijvoorbeeld een nieuw (mobiel) telefoonnummer, een ander e-mailadres, tijdig aan ons doorgeeft. Dit kan telefonisch maar ook door het sturen van een mail naar kalsbeek.assistente@ezorg.nl
Herhaalrecepten
Voor het aanvragen van een herhaalrecept zijn er 2 mogelijkheden:
- Receptenlijn bellen, telefoonnummer: 058-257 54 92, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Spreek rustig en duidelijk uw naam, adres en geboortedatum in, vervolgens het gewenste medicijn, de sterkte en het gebruik.
- Via de email: kalsbeek.herhaalrecepten@ezorg.nl
Voor alle aanvragen geldt: recepten, die voor 10.00 uur ’s ochtends zijn besteld, kunt u 2 dagen later na 16.00 uur bij de apotheek afhalen. Of uit de medicatie uitgifteautomaat. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de uw apotheek.